Czy wiecie dlaczego potas jest tak ważny w dobrze zbilansowanej diecie?
Potas odpowiada nie tylko za miarową pracę serca i właściwe ciśnienie osmotyczne, ale także za równowagę wodną organizmu oraz równowagę kwasowo zasadową, co jest niezwykle ważne w przypadku osób będących na diecie oraz intensywnie ćwiczących. Dla dbających o linię ważną informacją jest, że potas bierze udział w syntezie białek oraz metabolizmie węglowodanów, co związane jest z dostarczaniem organizmowi energii oraz budową mięśni.
Dzienne zapotrzebowanie dorosłej osoby na potas to około 3000 mg. W jedzeniu znajduje się on głównie w warzywach, owocach i orzechach, ale także np. w mleku. Poniżej znajdziecie kilka przykładów pokarmów bogatych w potas.
suszone morele: 100 g = 1666 mg potasu
rodzynki: 100 g = 833 mg potasu
czekolada gorzka: 100 g = 581 mg potasu
banan: 100 g = 395 mg potasu
ziemniaki: 100 g = 357 mg potasu
ketchup: 100 g = 335 mg potasu
marchew 100 g = 282 mg potasu
pomidory 100 g = 282 mg potasu
pomarańcza: 100 g = 183 mg
mleko chude 100 g = 141 mg potasu
jabłko 100 g = 134 mg potasu