Najlepszym sposobem na dostarczenie organizmowi wszystkich niezbędnych minerałów i witamin jest takie komponowanie posiłków, aby na talerzu znalazły się produkty we wszystkich kolorach tęczy. Pigmenty, które nadają warzywom i owocom ich specyficzny kolor, mają działanie antyoksydacyjne, zapobiegają degeneracji komórek i przeciwdziałają chorobom serca. Każdy kolor pomoże Ci w określony sposób:
biały - cebula, czosnek, imbir, grzyby
Białe warzywa takie jak czosnek czy cebula są świetnym źródłem allicyny, antyoksydantu ważnego z punktu widzenia serca. Ponadto pomogą w przypadku jesiennego przeziębienia. Jeśli jesteś na diecie, pamiętaj, że czosnek i imbir poprawiają trawienie oraz mają działanie rozgrzewające. Grzyby z kolei posiadają beta-glukan, który wzmacnia układ odpornościowy.
zielony - brokuły, szpinak, zielony groszek, kiwi, awokado, zielone jabłka
Ciemnozielone warzywa posiadają ważny antyoksydant zwany luteiną. Warto ją połączyć z zeaksantyną obecną w żółtych warzywach. Taka kombinacja wspomaga oczy nie tylko zapobiegając związanej z wiekiem degeneracji plamki żółtej oka czy katarakcie, ale także pomaga filtrować nadmiar światła, które może uszkodzić oko. Jeśli jesteś kobietą przydadzą Ci się także wapń oraz żelazo zawarte w zielonych warzywach.
żółty i pomarańczowy - pomarańcze, grejpfruty, marchewki, dynia, brzoskwinie, papryka, ananas, kukurydza
Żółte i pomarańczowe warzywa i owoce dzięki wysokiej zawartości wit. C oraz karotenoidów pomogą Ci zwalczyć przeziębienie i wzmocnić układ odpornościowy. Beta-karoten zostaje przekształcony w organizmie w wit. A niezbędną dla pięknej i zdrowej skóry oraz dobrego widzenia po zmroku.
czerwony - czereśnie, truskawki, maliny, czerwone jabłka, rabarbar, chili, papryka
Czerwone warzywa i owoce pomogą chronić układ moczowy i przeciwdziałać infekcjom pęcherza. Jeśli zdarzają Ci się tego rodzaju infekcje, zacznij regularnie spożywać żurawinę ponieważ zapobiega ona przywieraniu bakterii do ścianek pęcherza moczowego. Jagody i żurawina są źródłem antocyjanów. Większość z nas słyszała o przeciwrakowym działaniu antyoksydantu zawartego w pomidorach, zwanego likopenem. Warto zatem wiedzieć, że likopen znajduje się także w arbuzach, różowych grejpfrutach, czy egzotycznej gujawie i papai. Panowie, likopen jest skuteczny zwłaszcza w przypadku raka prostaty!
fioletowy - śliwki (także suszone), jeżyny, jagody, figi, winogrona (i ich produkty, w tym rodzynki oraz wino), czerwona kapusta, kabaczek
Fioletowe warzywa i owoce dzięki zawartości resweratrolu dbają o serce i zmniejszają ryzyko jego chorób. Pomagają w przypadku problemów z krążeniem krwi (zimne dłonie i stopy, żylaki), a nawet poprawiają pamięć.